#36 | Tantra als weg naar liefde en verbinding | Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Begin met luisteren

“Vanuit tantra is het dagelijks leven een vorm van meditatie,” vertellen Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden in deze podcast. “Normaal zijn dit twee verschillende dingen, het dagelijks leven en de stilte van meditatie. Tantra probeert die twee uitersten bij elkaar te brengen door jouw nieuwsgierige aandacht in al die dagelijkse dingen te brengen. Dat kan over veel dagelijkse dingen gaan, inclusief seks, maar niet alleen over seks.”

Ze leggen uit dat als er een (seksueel) verlangen ontstaat, we gewend zijn om dit óf snel te bevredigen óf te onderdrukken, maar volgens hen is er ook een derde weg, die van de tantra: het nieuwsgierig onderzoeken van dit verlangen om te ervaren hoe dat voelt en wat je daarin echt wilt: “Door op deze manier je hoofd, je hart en je bekken te verbinden, gaat je levensenergie weer stromen en kun je in het dagelijks leven vrij worden in dat verlangen.”

Een mooie en hoopvolle gedachte, maar volgens Jan en Caroline is het in de praktijk vooral een kwestie van doen, door veel en dagelijks te oefenen: “We zijn cultuurwezens. Waarom zouden we ons bijvoorbeeld wel cultiveren op de piano, maar niet in bed? Stel je voor dat je even zorgvuldig gaat vrijen als dat je piano speelt.”