Gij geheel anders: mijn weg naar persoonlijke groei en de MarcoToday podcast

Het ‘andere’ is voor mij altijd een belangrijk thema geweest. Het begon al in mijn jeugd, waarin mij met de paplepel werd ingegoten: “Maar gij geheel anders.” Natuurlijk refereerden mijn ouders aan een passage uit de Bijbel, waarin de apostel Paulus christenen oproept om niet langer te leven als de heidenen. Hoewel ik nu anders over de Bijbel denk dan in mijn jeugd, is er geen uitspraak die mij meer heeft gevormd dan deze. 

Zo heb ik nooit de behoefte gevoeld om bij de grote groep te horen. Sterker nog, als bleek dat één van mijn ideeën mainstream was, dan gingen alle alarmbellen af en zocht ik meteen naar alternatieven. Maar heb ik daar last van gehad? Eigenlijk niet. Het gaf me juist een gevoel van veiligheid en trots. 

Je kunt daar natuurlijk van alles van vinden, maar het heeft mij in elk geval veel gebracht. Hoewel ik me niet langer afzonder van de mainstream (en heidenen), probeer ik nog wel steeds zoveel mogelijk de andere kant van dingen te zien: klopt het wat er gezegd wordt? Zijn er alternatieven mogelijk? Dit helpt mij om situaties te begrijpen en om beslissingen te nemen. 

Dat dit niet altijd makkelijk is, heb ik ook ervaren. Veel mensen begrijpen je niet als je met andere ideeën aankomt of vinden het maar raar. En ook is het voor jezelf confronterend om steeds te moeten ontdekken dat wat je dacht niet of niet helemaal klopt. Maar ondanks deze weerstand en het onbegrip is het voor mij toch altijd de moeite waard geweest. En daarom blijf ik naar het andere zoeken. 

En ook is het voor jezelf confronterend om steeds te moeten ontdekken dat wat je dacht niet klopt.

Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen. Er komen regelmatig mensen op mijn pad die me willen helpen om op een andere manier naar mezelf en de wereld te kijken. En die me de tools bieden om de reis naar het andere mogelijk te maken. Vaak spontaan, maar soms ook op mijn verzoek. Er zijn genoeg bijzondere mensen die hun inzichten en ervaringen met je willen delen. Vaak hoef je het hun alleen maar te vragen. 

En dat is precies wat ik met mijn podcast doe. Ik nodig mensen uit die dingen hebben ontdekt of voor elkaar gekregen door andere vragen te stellen. Door open te staan voor het andere als iets van waarde, in de hoop er iets van te leren. Een waardevol inzicht, een nieuw perspectief of iets anders moois. Iets dat mij verder helpt in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. 

Daarnaast hoop ik natuurlijk dat het ook jou helpt te ontdekken dat we zoveel meer zijn dan we denken en dat er zoveel meer mogelijk is. Dat je andere dingen gaat waarderen en vooral ook doen. Dingen die je eerder niet kende of als onmogelijk of onbelangrijk afdeed, maar die jou en de mensen om je heen kunnen verrijken en verbinden.