#40 | Sinterklaas en de duivel | Jan Kooistra

Begin met luisteren

In deze podcast neemt Jan Kooistra ons mee in de heidense oorsprong van het sinterklaasfeest: “Er wordt vaak beweerd dat Sinterklaas afgeleid is van Wodan, maar het is eigenlijk de knecht van Sinterklaas die meer overeenkomsten vertoont met deze Germaanse oppergod. Met de komst van het christendom veranderde Wodan in het beeld van de duivel, die door de christelijke heilige Sint Nicolaas werd gevangen en geketend.”

Kooistra legt uit hoe het sinterklaasfeest en andere oude volkstradities, met wortels in het heidendom, nauw verbonden zijn met de Germaanse voorouderverering – een centraal element in hun religieuze wereldbeeld. Hij beschrijft hoe het christendom deze tradities probeerde te verdringen: “Het sinterklaasfeest weerspiegelt de triomf van het christendom over het heidendom: het symboliseert het licht dat het duister heeft overwonnen.”

Het is een boeiend gesprek over gebruiken die diep verweven zijn met onze identiteit. Tegelijkertijd is het verrassend actueel: “Nu Zwarte Piet onder druk staat, zouden we hem niet juist duivelser moeten maken in plaats van hem roetvegen te geven? Zo brengen we de symboliek van donker en licht weer terug, want die dualiteit hoort er echt bij.”