In deze podcast een boeiend gesprek met natuurkundige Roel Andringa-Boxum over de kwantummechanica en andere (moderne) natuurkunde: “Natuurkunde bestudeert het gedrag van energie en materie in ruimte en tijd, met wiskunde als taal. Maar er is ook de ontologie, die zich afvraagt: wat beschrijven we eigenlijk? Bij veel theorieën, zoals die van Newton, lijkt dit vanzelfsprekend, terwijl dat eigenlijk niet zo is. In de moderne natuurkunde wordt het ontologische probleem echter onvermijdelijk: we snappen eigenlijk niet wat we beschrijven.”
Hij legt uit dat we vaak analogieën gebruiken, maar dat we die veel te serieus nemen, vooral in de kwantummechanica: “Als je een schaap beschrijft als een kruising van een tafel en een kussen, want vier poten en zacht, dan krijg je geen goed beeld van dat schaap en zou je nooit verwachten dat je er shoarma van kunt maken. Zo is een elektron ook niet soms een golf en soms een deeltje, het is een kwantumdeeltje. Dat is een heel nieuwe categorie.”
Het gesprek is een dolle rit door de wereld van muonen, zwaartekrachtsgolven, kwantumvelden, vacuümenergie, snaartheorie, de multiverse, bewustzijn en nog veel meer. Maar het laat ons vooral zien hoe beperkt onze waarneming eigenlijk is: “Met de natuurkunde leg je een hele wereld bloot die laat zien dat op andere schalen onze intuïtie niet klopt. We zijn geëvolueerd om te eten, te poepen en te overleven, maar niet om de kwantummechanica te begrijpen.”