#34 | Verslaving en het helen van je innerlijke kind | Daniël Derweduwen

Begin met luisteren

Na een liefdevolle bespreking van zijn confrontatie met Alberto Stegeman over de Germaanse geneeskunde, ga ik samen met Daniël Derweduwen in deze podcast dieper in op verslavingen en het innerlijke kind: “Een verslaving is het gevolg van een zelfafwijzing die je als kind hebt toegestaan om te overleven. Dit belemmert de productie van gelukshormonen in je hersenen, waardoor je andere wegen zoekt, zoals seks, drugs of alcohol, om je goed te voelen.”

Derweduwen legt uit dat jonge kinderen, die zich in de steek gelaten voelen door hun ouders, hun vrije wil niet gebruiken om onbevangen de wereld te ontdekken, maar om zich aan te passen aan hun ouders en hen te pleasen. En dat, wanneer dit geen effect heeft, dit hun eigenwaarde naar beneden haalt en ze zichzelf gaan afwijzen en in verslavingen terecht komen om die diepe pijn maar niet te hoeven voelen.

Maar ook hoe je kunt herstellen door vanuit onschuld, liefde, zachtheid, mededogen, vergeving en dankbaarheid naar jezelf te kijken als dat kleine, onschuldige kindje dat papa en mama blij wilde maken, maar zichzelf moest afwijzen om te overleven. Door je zo met jezelf te verbinden en te ontdekken wie je echt bent, kun je je vrije wil in eigen hand nemen en een innerlijk gevoel van vrede creëren.

Het is een mooi en hoopvol gesprek dat je helpt om je innerlijke kind te helen en stap voor stap van je verslaving af te komen: “Zie het als een trap. Je hoeft niet de hele trap te overzien; zodra je op de eerste tree staat, zie je de volgende. Focus op de trap als je doel om te stoppen, niet op het einddoel van ‘ik ben gestopt’, omdat dat je niet helpt. Elke stap verhoogt je levensenergie en maakt het steeds gemakkelijker.”