#12 | Genesis en de Babylonische ballingschap | Theo Krispijn

Begin met luisteren

In deze podcast staat het boek Genesis centraal. Assyrioloog Theo Krispijn neemt ons mee in de oude geschiedenis en archeologie van Israël en legt uit waarom de Thora, waartoe ook Genesis behoort, vrijwel zeker tijdens de Babylonische ballingschap (6e eeuw v.Chr.) is ontstaan: “In die smeltkroes van volkeren heeft Israël zijn eigen geluid willen laten horen.”  

Inhoud

00:02De magie van de Maltese tempels 24:57Het huidige narratief 57:23Een nieuwe datering: archeoastronomie en het belang van Sirius 92:39Malta als oorsprong van de Mediterrane cultuur

We bespreken enkele passages uit Genesis – het ontstaan van de wereld, de schepping van de mens en de zondvloed – binnen de context van de Mesopotamische cultuur en religie. Krispijn benadrukt dat er in dit eerste Bijbelboek veel elementen zitten die we ook uit de Mesopotamische mythen kennen, zoals de Enoema Elisj en het Gilgamesj-epos, maar dat Israël zich ook tegen deze traditie afzet.

Het gesprek voert ons naar de fascinerende, lang vervlogen wereld van het oude Nabije Oosten, maar het is vooral het boeiende verhaal van een volk in ballingschap dat haar eigen geschiedenis probeert te begrijpen en op zoek is naar haar identiteit.