#13 | De oorsprong van het Indo-Europees | Alwin Kloekhorst

Begin met luisteren

In deze podcast neemt Hettitoloog en Indo-Europeanist Alwin Kloekhorst ons mee naar onze prehistorische roots: de sprekers van de Indo-Europese moedertaal, waar ook het Nederlands van afstamt. Wie waren zij en waar en wanneer leefden ze? Volgens Kloekhorst zijn het de Yamnaya, een groep nomadische pastoralisten, die rond 3500 v.Chr. met grote kuddes vee over de steppen in Zuid-Rusland en Oost-Oekraïne trokken om hun vee te laten grazen.

Inhoud

00:02De magie van de Maltese tempels 24:57Het huidige narratief 57:23Een nieuwe datering: archeoastronomie en het belang van Sirius 92:39Malta als oorsprong van de Mediterrane cultuur

Kloekhorst bespreekt de taalkundige, archeologische en paleogenetische bewijzen die we hiervoor hebben, maar benadrukt ook de gaten in onze kennis. Zo zijn de sprekers van de Anatolische Indo-Europese talen (o.a. het Hettitisch) vreemd genoeg niet verwant aan de Yamnaya. Om dit te verklaren, voert Kloekhorst ons nog verder terug in de tijd, naar een nog oudere moedertaal. 

Ook gaat hij dieper in op de talen van Europa en Anatolië van vóór de introductie van het Indo-Europees, waaronder het Hattisch, Soemerisch, Hoerritisch, Baskisch en, als klap op de vuurpijl, de taal die volgens hem mogelijk gesproken werd in het Troje van Priamus.