In deze podcast bespreken twee experts of de Grieks-Trojaanse oorlog, het decor van Homerus’ prachtige literaire werk, de Ilias, echt heeft plaatsgevonden en of de stad die nu bekend staat als Troje dezelfde stad is als het Troje van Homerus. Archeoloog Jorrit Kelder en Hettitoloog Willemijn Waal nemen ons op basis van de bronnen uit Griekenland en Anatolië (het huidige Turkije) mee naar deze legendarische strijd, die na duizenden jaren nog steeds velen tot de verbeelding spreekt.
Inhoud
Ze schetsen een beeld van de diplomatieke wereld van die tijd en hoe de Grieken daar een volwaardig deel van uitmaakten, op gelijke voet met de grootmachten Hatti, Egypte, Babylonië en Assyrië. Aan bod komen het Myceense rijk, het belang van de westkust van Anatolië en hoe de economische en politieke dynamiek daar een Grieks-Trojaanse oorlog aannemelijk maakt (“een verhaal van handelsroutes en dynastieke strubbelingen”), de Hettitische paleisarchieven, de introductie van het alfabetisch schrift in Griekenland en de literaire invloed van de Oriënt op Homerus’ werk.
Ook gaan ze dieper in op de fictieve Oost-West scheiding die het academisch onderzoek nog steeds in de weg zit: “Griekenland en Anatolië stonden niet los van elkaar. De Hettitische bronnen laten zien dat er sprake is van een continuüm,” licht Willemijn toe. Jorrit voegt daaraan toe: “Er zit inderdaad nog veel ideologie in het onderzoek, zeker in het geval van Troje. Daar moeten we echt vanaf, we missen teveel.”