#16 | Neopaganisme in Nederland | Hanneke Minkjan

Begin met luisteren

In deze podcast neemt antropoloog Hanneke Minkjan ons mee in de magische wereld van het neopaganisme in Nederland. Volgens Hanneke, een moderne, religieuze beweging waarbij mensen hun inspiratie vinden in voorchristelijke en hedendaagse, inheemse volkeren. Centraal in deze beweging staat de natuur. Die is voor hen heilig: “We zijn in het Westen zover van de natuur afgeraakt, dat men zich begon af te vragen hoe ze daar weer dichterbij konden komen.”

Inhoud

00:02De magie van de Maltese tempels 24:57Het huidige narratief 57:23Een nieuwe datering: archeoastronomie en het belang van Sirius 92:39Malta als oorsprong van de Mediterrane cultuur

Tijdens haar bespreking van de vijf neopagane stromingen in NederlandーWicca (moderne hekserij), druïdisme, Asatru (modern heidendom), de godinnenbeweging en het neo-sjamanismeーkomen diverse onderwerpen aan bod: van de filosofie van magie, tot de bronnen waarop het neopaganisme zich baseert, het Wiel van het Jaar, overgangsrituelen, trancereizen, krachtdieren, orakels en nog veel meer.

Ook heeft zij het over haar ervaringen als onderzoekster en hoe zij een brug heeft geslagen tussen haar rol als wetenschapper en die als participant in diverse rituelen. Maar het is vooral een ode aan een waardevolle spirituele beweging in Nederland die de deelnemers naast zingeving vooral een diepe en rijke verbinding biedt onderling en met de natuur.