#19 | De verborgen geschiedenis van Sinterklaas | Michiel de Jong

Begin met luisteren

In deze podcast neemt sinterklaas-onderzoeker Michiel C. de Jong ons mee in de verborgen geschiedenis van Sinterklaas: “Onze sinterklaastraditie is ontstaan door de confrontatie van het christendom met voorchristelijke, heidense gebruiken in Europa. Het is christelijk én heidens. Daarmee laat het ook iets van onze identiteit zien: we zijn gekerstende heidenen.”

Als een detective leidt hij ons door de geschiedenis van Europa op zoek naar sporen van deze oeroude traditie. Van de heidense dodencultus en de kerstening, via de islamitische slavenhandel en de opkomst van de heilige Sint Nicolaas, tot de sinterklaasmarkt, de commedia dell’arte en de nationale volkstraditie die wij nu het sinterklaasfeest noemen. En natuurlijk legt hij uit waar volgens hem de stoomboot in het verhaal komt.

Ook gaat hij dieper in op het wetenschappelijk onderzoek naar de Goedheiligman en zijn knecht en hoe academici onder druk staan om alles wat niet in lijn ligt met de heersende ideologie, waaronder zijn onderzoek, te negeren of weg te zetten als racistisch. En hoe hij zich daartegen verzet en daarmee het failliet van de wetenschap aantoont.

Maar zijn verhaal is bovenal een ode aan een volkstraditie die zijn gelijke niet kent in Europa, een onvolprezen deel van onze cultuurgeschiedenis en een uniek en waardevol cultureel erfgoed.