#28 | De UFO’s van Soesterberg | Bram Roza

Begin met luisteren

In 1979 zien beveiligers van de vliegbasis Soesterberg een ongeïdentificeerd, groot, zwart, driehoekig toestel met enorme lichten over de startbaan vliegen. Hoewel het volgens de luchtmacht om een luchtspiegeling ging, vraagt UFO-onderzoeker Bram Roza zich in deze podcast af of die verklaring wel klopt: “Het betreft een zeldzaam fenomeen, omdat het hier om een groepswaarneming gaat door getrainde waarnemers.”

We bespreken de meest voorkomende verklaringen voor UFO’s, van signaallichten van boten en vliegtuigen, satellieten, het ruimtestation ISS en de planeten Venus en Jupiter, via natuurverschijnselen, promotionele verlichting en drones tot een regendruppel op de lens van je camera.

Ook constateren we dat bewustzijn een rol kan spelen: “Verhalen over UFO’s lijken veel op die over goden, natuurgeesten en elfen uit de folklore. Wellicht zijn UFO’s onze manier om betekenis te geven aan verschijnselen die we niet echt lekker kunnen duiden, omdat ze ook een component hebben in een andere realiteit.”

Maar het gesprek is vooral een pleidooi om het UFO-fenomeen serieus te nemen en te onderzoeken: “Ongeacht wat UFO’s zijn, het fenomeen bestaat gewoon. Laten we mensen die een UFO hebben gezien serieus nemen, naar hen luisteren en horen wat ze te zeggen hebben.”

Ook een UFO melden? Dat kan hier.