#24 | Oude Indo-Europese mythen en verhalen | Arjan Sterken

Begin met luisteren

In deze podcast neemt folklorist Arjan Sterken ons mee in de oude Indo-Europese mythen en verhalen: “Er zijn in dit taalgebied niet veel bronnen uit de voorchristelijke tijd. De bronnen die we hebben – vooral Indiase, Germaanse en Latijnse verhalen – wijzen op een gemeenschappelijke oorsprong: de Proto-Indo-Europese volken op de Russische steppen.”

Arjan bespreekt diverse Germaanse, Keltische, Griekse, Indiase, Chinese en Koptische verhalen en legt uit hoe hij ze met elkaar vergelijkt. Ook benadrukt hij dat je voorzichtig moet zijn met moderne, neo-heidense tradities en verhalen: “Deze gaan vaak niet terug naar een voorchristelijk verleden. Er is weinig bewijs voor continuïteit.”

Het is een fascinerende reis langs de Historiae van Tacitus, de Proza- en Poëtische Edda van Snorri Sturluson, de Ilias, de Veda’s, de Ramayana, de Mahabharata, de Purana’s, de sprookjes van de gebroeders Grimm, Tolkien, Joseph Campbell en nog veel meer.

Ook is het een spiegel voor ons westers, dualistisch wereldbeeld: “Bovennatuurlijke wezens, zoals goden en geesten, zijn in deze oude verhalen niet alleen goed of alleen slecht, zoals God en de duivel. Ze zijn veel dubbelzinniger: op het ene moment kan zo’n wezen je helpen, op het andere moment valt het je aan.”