#21 | De kerstening van heidense midwintertradities in Europa | Francesco Pepe

Begin met luisteren

In deze podcast neemt Francesco Pepe ons mee in het bijzondere verhaal achter de midwintertradities op ons continent: “In Europa komt van november tot het voorjaar de een na de andere eeuwenoude traditie uit zijn schulp. Unieke volksfeesten die weliswaar meegegaan zijn in de kerstening van Europa, maar die desondanks veel van hun heidense rituelen en gebruiken hebben behouden.”

Inhoud
00:02De commotie rondom het Sunneklaasfeest op Ameland 12:29Het Joodse verzet tegen de Romeinen 37:36Het succes van het christendom en de kerstening van heidens Europa 63:24Voorbeelden van gekerstende midwintertradities 103:40Het belang van de midwintertradities voor onze culturele identiteit

Hij beschrijft hoe het christendom al vanaf de eerste christenen, de volgelingen van Jezus en later Paulus, door haar voortdurende interactie met het heidendom op verschillende plekken verschillende gezichten heeft gekregen: “Deze volksfeesten zijn ondanks de heidense elementen óók christelijk. Het is niet dat ze weten dat ze met heidense dingen bezig zijn, ze weten niet eens dat dat heidens is, het hoort bij hun traditie.”

Het is een wonderlijke reis, van de Sunneklazen op Ameland, de Krampussen, Buttenmandl en het Christkindl in Berchtesgaden, de Klausenbigger en Rubelz in het Zwarte Woud, de Krampussen in Vipiteno, de duivel van Luzón, de Mamuthonen en Issohadores in Sardinië, de duivel van Tufara en Prechta’s in heel Europa, tot aan het Boujloud festival in Marokko.

Maar het gesprek is vooral een spiegel voor onze eigen culturele identiteit. Het laat zien wie wij als Europeanen óók zijn: we zijn niet alleen christelijk of seculier, we zijn gekerstende heidenen. Het heidendom is ondanks dat het is weggeschreven uit onze geschiedenis nooit echt weggeweest: “Het zit in ons DNA.”